W dniu 10 marca 2016 roku członkinie Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Głogoczowie po raz drugi już poprowadziły warsztaty kulinarne dla uczniów klas I Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych „Małopolska Szkoła Gościnności” w ramach partnerstwa w projekcie „Podziel się smakiem”.
Tym razem tematem przewodnim były smaki Wielkanocne. Przygotowane potrawy to:
– biała kiełbasa z cydrem
– owocowy kurczak
– mazurek różany
– mazurek pomarańczowy
– jaja faszerowane
„Podziel się smakiem” to projekt realizowany przez uczniów Małopolskiej Szkoły Gościnności w ramach olimpiady pt. „Zwolnieni z teorii”. Nazwa projektu wzięła się głownie od pasji kulinarnych uczniów. Chcieli przypomnieć Polakom tradycyjne potrawy, o których większość z nas nie pamięta, czy też nie zna. Podziel się smakiem miał na celu zorganizowanie spotkań miłośników gotowania, którzy będą prezentować swoje potrawy regionalne. Na spotkaniach można było posłuchać historii potraw, uzyskać przepisy, degustować oraz zaprzyjaźnić się z wyjątkowymi ludźmi.