10.03.2016 wielkanocne smaki z Głogoczowa

W dniu 10 marca 2016 roku członkinie Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Głogoczowie po raz drugi już poprowadziły warsztaty kulinarne dla uczniów klas I Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych „Małopolska Szkoła Gościnności” w ramach partnerstwa w projekcie „Podziel się smakiem”.

Tym razem tematem przewodnim były smaki Wielkanocne. Przygotowane potrawy to:

– biała kiełbasa z cydrem

– owocowy kurczak

– mazurek różany

– mazurek pomarańczowy

– jaja faszerowane

„Podziel się smakiem” to projekt realizowany przez uczniów Małopolskiej Szkoły Gościnności w ramach olimpiady pt. „Zwolnieni z teorii”. Nazwa projektu wzięła się głownie od pasji kulinarnych uczniów. Chcieli przypomnieć Polakom tradycyjne potrawy, o których większość z nas nie pamięta, czy też nie zna. Podziel się smakiem miał na celu zorganizowanie spotkań miłośników gotowania, którzy będą prezentować swoje potrawy regionalne. Na spotkaniach można było posłuchać historii potraw, uzyskać przepisy, degustować oraz zaprzyjaźnić się z wyjątkowymi ludźmi.

 

smaki wielkanocne

IMG_20160310_120853 IMG_20160310_124055 IMG_20160310_124802 IMG_20160310_125424 IMG_20160310_125808 IMG_20160310_130527 IMG_20160310_135844 IMG_20160310_140213 IMG_20160310_142241 IMG_20160310_143640 IMG_20160310_143729 IMG_20160310_143738 IMG_20160310_143817 IMG_20160310_143904 IMG_20160310_143910