W dniu 9.04.2017 przedstawicielki Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Głogoczowie promowały na kiermaszu wielkanocnym lokalną głogoczowską kuchnię
Nasze domowe zakwasy na żur cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem, dlatego dla wszystkich smakoszy załączamy przepis na żur wielkanocny .
Składniki:
2 szklanki ukiszonego żuru
30 dag białej kiełbasy
10-15 dag wędzonego boczku
łyżka oleju
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
pół szklanki śmietany – sugeruję tłustą
łyżka mąki
łyżeczka vegety
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
5 ziarenek czarnego pieprzu
2 łyżeczki majeranku
sól
świeżo zmielony pieprz
jajka ugotowane na twardo
Do garnka wlać 3 szklanki wody, dodać ziele angielskie, vegetę, pieprz w ziarnkach i całą białą kiełbasę. Zagotować na średnim ogniu około 10 minut. Obrać cebule, pokroić na dowolnej wielkości kawałki. Tak samo czosnek. Boczek pokroić na niezbyt drobną kostkę. Na łyżce oleju podsmażyć chwilę cebule, dodać boczek i smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż cebula zacznie być szklista. Pod koniec smażenia dodać na kilka chwil posiekany czosnek. Z zupy wyjąć kiełbasę, a dodać cebule z boczkiem. Zupę z boczkiem i cebulą gotować 10 minut, w tym czasie pokroić ugotowaną kiełbasę na zgrabne kawałki i pomieszkać bardzo dokładnie śmietanę z łyżką mąki. Do ugotowanej zupy dodać żur. Do śmietany z mąką wlać kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszać – dodać do zupy. Do garnka dodać majeranek, sól i świeżo zmielony pieprz. Zupę zagotować. Porcję kiełbasy i jajka ugotowanego na twardo i pokrojonego na połówki zalać na talerzu zupą.
SMACZNEGO!